Spørgsmål og svar

Hvad er køresyge?

Køresyge skyldes at balancesansen og synsindtrykkene sender forskellige signaler til hjernen. Når signalerne ikke stemmer overens med hinanden, kan kroppen ikke håndtere og sortere dem, og der bliver en overflod af signaler i hjernen. Der opstår en vis forvirring, og kroppen ved ikke, hvad der er op og ned, hvilket kan medføre utilpashed og opkast.

Hvad er transportsyge?

Transportsyge er et andet ord for køresyge og søsyge. Transportsyge skyldes at der opstår en konflikt i hjernen, når dine synsindtryk er i modstrid med det du føler eller oplever. Hvis du oplever gyngende, krængende eller voldsomme bevægelser via balanceorganet i øret, får hjernen svært ved at tolke signalerne, da øjnene samtidig signalerer noget andet.

Sker det ofte, at børn bliver køresyge?

Ja, det sker ofte at børn bliver køresyge. Børn er mere følsomme end voksne og bliver oftere køresyge. Postafen har en aldersgrænse på 12 år, så hvis dit barn er yngre end 12 år, skal du kontakte en læge og få rådgivning om barnet ift. køresyge.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver køresyg i bilen?

Det er godt at forberede sig, hvis man ved at man plejer at blive køresyg i bilen. Sørg for at være udhvilet og spis et kulhydratrigt måltid aftenen før rejsen.  Undgå alkohol aftenen før og undlad at drikke kaffe.  Spis et lille måltid før du sætter dig i bilen og undgå at kigge på telefon, tablet eller at læse på rejsen. Kig ud og fasthold blikket langt fremme på vejen og hav lidt kulhydrater ved hånden, f.eks. lidt slik. Tag et receptfrit lægemiddel i tide før rejsen – ikke når du allerede er begyndt at blive køresyg.

Er køresyge arveligt?

Ja, køresyge er i nogen grad arveligt.

Kan et spædbarn blive køresygt?

Det er sjældent at små børn bliver køresyge, og det skyldes at de endnu ikke har nået at udvikle deres balancesans. Køresyge er hyppigst, når børnene er i alderen 2-10 år.

Kan man tage køresygetabletter flere dage i træk?

Ja, man kan sagtens tage køresygetabletter flere dage i træk.

Hjælper det at sidde forrest i en bus?

Når man sidder forrest i bussen og fæstner blikket langt fremme på vejen, vil balancesansens indtryk stemme overens med synsindtrykkene. På denne måde bliver der ingen konflikt i hjernen, og efter et stykke tid får man det bedre, også selv om man er begyndt at blive utilpas.

Hvad er søsyge?

Søsyge skyldes det samme som køresyge, nemlig at balancesansen og synsindtrykkene sender forskellige signaler til hjernen. Når signalerne ikke stemmer overens med hinanden, kan kroppen ikke håndtere og sortere dem, og der bliver en overflod af signaler i hjernen. Der opstår en vis forvirring, og kroppen ved ikke, hvad der er op og ned, hvilket kan medføre utilpashed og opkast.

Forsvinder søsygen efter nogen tid, eller har man det hele tiden?

Ja, søsygen plejer at gå over for de fleste. Allerede på andendagen plejer kroppen at begynde at blive tilvænnet, og på tredjedagen plejer man at få det bedre.

Hjælper det at kigge mod horisonten, hvis man er søsyg?

Når du kigger mod horisonten, stemmer balancesansens indtryk overens med synsindtrykkene. Så er der mindre risiko for konflikt i hjernen, og efter et stykke tid får man det som regel bedre, også selv om man er begyndt at blive utilpas.

Hvorfor bliver jeg utilpas i rutsjebanen?

Du bliver simpelthen køresyg. Hjernen får flere signaler fra køreturen, det ryster, du accelererer og bremser, kører ned ad bakke og svinger måske kraftigt til siderne, samtidig med at du sidder stille i en vogn. De modstridende signaler gør hjernen forvirret, og du kan blive utilpas og tilmed kaste op.

Den eneste rejse du fortryder, er den, du aldrig foretog

Postafen, tabletten mod køresyge

Postafen er et receptfrit lægemiddel som du køber på apoteket. Klik her for at komme til netapoteket.

køb Postafen

Køb Postafen her